Wat heb je nodig? 

QR tocht

Via een smartphone kun je QR-codes scannen , waardoor je toegang krijgt tot veel meer informatie, video's en fotomateriaal.

 

Je smartphone moet wel een GPS zender hebben én een live-internetverbinding! En er moet een QR scanner (gratis App) op geinstalleerd zijn.

 

 

Wanneer je de QR code op de plaquette gescand hebt, krijg je ook letter-cijfercombinatie. In de juiste volgorde vormen ze een vraag. Met het antwoord daarop kun je prijzen winnen.

 

Meer uitleg vind je in de submenu's

Beleef HartjeRoggel! 

HartjeRoggel.nl is een belevingstocht door het centrum van Roggel. Door op zoek te gaan naar de Plaquettes, die bevestigd zijn op gebouwen of paaltjes, krijgt men op een leuke én interactieve manier toegang tot veel meer informatie over het dorpje Roggel. Dit is niet alleen leuk voor toeristen die Roggel bezoeken, maar zeker ook voor (groot)ouders die hun (klein)kinderen verhalen willen laten beleven uit Roggel. Ook schoolkinderen kunnen via HartjeRoggel.nl meer te weten komen over hun dorp.

Deze plaquettes kom je tegen 

Rochus of Roekloo? 

Wie niet met een zachte G spreekt, vindt Roggel een vreemde naam. Het heeft echter niets te maken met Rochel, zoals dat in het huidige Nederlands wordt gebruikt. Waar komt het dan wel vandaan? Van ‘Rogus’ of van ´Roek-Loo´? Heeft het te maken met een Brandstapel, een Offerplaats of zwarte vogels?

Vind deze plaquette in Google maps

De Knaokeberg 

Ooit lag het kerkhof direct voor de kerk, op de plek waar nu het marktplein is. Omdat er meer ruimte nodig was voor het aanleggen van wegen, verplaatste men het kerkhof. Daarbij bleef uiteindelijk een boel zand en botten over. Die werd naar de rand geschoven en zo ontstond de ‘Knaokeberg’. Een mythe of een echt verhaal?

Vind deze plaquette in Google maps

De Aardappel-eters 

Vroeger had elk gezin een eigen moestuin en vee, zodat ze in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Nadat de ruilhandel op gang kwam, gingen enkele slimme boeren nieuwe toepassingen verzinnen op hun producten. Omdat iedereen ’s avonds gekookte aardappels uit eigen tuin at, werd hier iets aparts voor verzonnen.

Vind deze plaquette in Google maps

Meubelfabriek Wagemans 

Na de industriële revolutie werden veel fabrieken in het centrum van dorpen en steden gebouwd. Roggel kreeg een Meubelfabriek die door de familie Wagemans werd geleid. Deze fabriek werd begin jaren ’80 gesloopt. Op de lege plek werd nieuwbouw gepleegd. Ook Roggel kreeg een grote ...........

Vind deze plaquette in Google maps

Roggelse Kasteleins 

Een dorp zonder kasteleins is geen gezellig dorp. In de tijd dat er nog geen televisie of internet was, werd het nieuws verspreid onder andere in de café´s. Vooral ook omdat het een leuke en gezellige ontmoetingsplek is. Kende Roggel meer of minder dan 15 cafe´s? Zoek de plaquette voor het antwoord en "borrelpraat".

Vind deze plaquette in Google maps

Roggelse Havenfeesten? 

Ondanks dat Roggel niet gelegen is aan een grote doorgaande rivier, zijn er wel degelijk ooit Havenfeesten gevierd!

Waar lag die haven dan? Hoe komt het dat er schippers in Roggel feest kwamen vieren? Wie het verhaal kent, weet dat het een typisch Roggels Feest is, waarvan we er nu nog een paar hebben!

Vind deze plaquette in Google maps

't SJOR gebouw 

In de Nederlandse muziekwereld kennen ze Roggel wel. Op Poppodium SJOR, dat door vele vrijwilligers wordt gerund, komen topbands uit Nederland en zelfs de hele wereld. Maar 't SJOR doet meer! Het is een bolwerk van jongeren die hier het organiseren van evenementen met de paplepel krijgen ingegoten!

Vind deze plaquette in Google maps

´t Raodhoes 

Het Raadhuis van de Gemeente Roggel heeft op meerdere plekken gestaan. Uiteraard in de Raadhuisstraat, waar een mooi karakteristiek pand voorzien van een hoge trap dienst deed als gemeentehuis. Maar in eerste instantie stond het gemeentehuis aan de Kerkstraat en later verhuisde men naar de Markt.

Vind deze plaquette in Google maps

De Sjoeale 

Tegenwoordig is er één grote school ‘De Zjwiek’ in Roggel voor ieder kind in Roggel. Dat was vroeger wel anders. Pas sinds 1900 werd ieder kind verplicht naar school te gaan. En tot 1969 gingen jongens en meisjes gescheiden naar school. Tijdens de 'gemengde tijd' werd de jeugd uit het dorp zo in 2 kampen verdeeld.

Vind deze plaquette in Google maps

Van Gymzaal tot Meubelstuk 

Tot een paar jaar geleden had Roggel een kleine gymzaal. Het was niet veel meer dan een volleybalveld met 2 kleedlokalen. Maar menig zweet is hier op de vloer gevallen. Nadat bekend werd dat de gymzaal gesloopt moest worden, kreeg een Roggelse Meubelmaker een super idee! Het kostte hem wel bloed, zweet en tranen!

Vind deze plaquette in Google maps

De FUU 

In Roggel werd vroeger veel melk verwerkt tot andere producten. Daarvoor werden apparaten vaak met de hand aangedreven. Werk voor de stoere arbeider. En toen kwam de Fuu, een revolutionaire stoomzuivelfabriek in een schitterend pand, dat nog steeds overeind staat en vele verschillende gebruikers heeft gekend.

Vind deze plaquette in Google maps

Olympiapark 

Naast de fanfare en de schutterijen was er begin van de 20e eeuw nauwelijks een andere vereniging. Zoals de naam al zegt, was het de bedoeling om op dit sportpark vele sporten te gaan beoefenen. Uiteindelijk ging het vooral om voetbal, maar ook is er een heuse golfclub ontstaan!

Vind deze plaquette in Google maps

"Unieke Naoberzorg"  

Naoberzorg houdt in dat 'buren voor elkaar zorgen'. Gelukkig is dit in het dorpje Roggel nog een "normaal vanzelfsprekend begrip.".

Roggel kent vele voorbeelden, waarin vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Wat te denken van het Sint Jozefhuis, of 't Naoberzorg-punt dat onlangs is opgezet! Schitterende Roggelse initiatieven.

Vind deze plaquette in Google maps

"Leeg tot Meijel" 

Wie denkt dat alleen grote steden een Tram hebben, heeft het goed mis. Toen er nog geen verharde wegen waren, was er een Tram die ook in Roggel een halte had. Eigenlijk was het meer een stoomtrein. LTM exploiteerde deze tramlijn. In de volksmond werd gesproken over ‘Leeg tot Meijel’. Je kunt wel raden waarom?

Vind deze plaquette in Google maps

Code K.A.S.T. 

Nadat in 1969 “het loonzakje” verdween en salaris via de bank werd betaald, groeide de Bank enorm! Maar niet alleen salaris werd overgemaakt via de bank. Spaargeld bracht je vroeger ook al naar de Bank. Die had namelijk een veilige Brandkast. De code was uiterst geheim!

Vind deze plaquette in Google maps

't Tolhuis 

Om gebruik te mogen maken van de Roggelse "kunstwegen" moest vroeger Tol betaald worden. Zonder tol, pakje je maar de gewone zandpaden. Dat was ook zo in Roggel, waar op een belangrijk kruispunt van 2 kunstwegen een tolhuis was gevestigd dat uiteraard tevens dienst deed als café.

Vind deze plaquette in Google maps

De Molen-Weg 

Een molen was van strategisch belang voor een dorp. Graan werd er verwerkt tot voedsel. Een deel van de lokale economie was afhankelijk van de molen. Niet voor niets richtte Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog het vizier op de Molen-weg.

Weet je waar deze ooit stond?

Vind deze plaquette in Google maps

De Leistert 

In het natuurlijke Quasven – de huidige roeivijver - werd na de Tweede Wereldoorlog zwemles gegeven. De gemeente wilde in die tijd haar inwoners meer sportmogelijkheden bieden. De keuze werd gemaakt om de zwemvijver verder uit te bouwen. En met succes!

Het is nu één van de beste recreatieparken van Nederland!

Vind deze plaquette in Google maps

De Leimskoel 

In deze museumboerderij kun je het ouderwetse leventje in het dorpje Roggel zien en beleven. De Heemkundevereniging Roggel heeft in en rondom de Leimskoel een boerderij van begin 20e eeuw nagemaakt. Computer of machines waren er niet. Wel werktuigen, aangedreven door échte Paardenkrachten.

Vind deze plaquette in Google maps

Thom vanne Zaal 

Deze zaal was ooit het middelpunt van activiteiten in Roggel. Er werden concerten gegeven, dansavonden gehouden, toneelvoorstellingen opgevoerd. Belangrijke vergaderingen en openbare verkopen gehouden. Tevens club honk van de voetbalclub, de harmonie, de handboogschutterij en de zangvereniging!

Vind deze plaquette in Google maps

Gieze Rieke 

Één van de meest bijzondere Roggelse personen was zonder meer ‘Gieze Rieke’. Hij droeg klompen, een regenjas en een rode zakdoek om zijn hals. Hij liep de hele dag door de Roggelse straten en praatte met iedereen. ‘Puzele’ is door hem een echt Roggels werkwoord geworden. Wil je weten wat dit is?

Vind deze plaquette in Google maps

Krom, Recht of toch weer Krom? 

De Roggelse Beek is al vaak van vorm veranderd.

Eerst was ie krom, toen weer recht en nu weer krom. Waarom de beek steeds van vorm veranderde had vooral te maken met 'de kijk op ´t water'.

 

Vind deze plaquette in Google maps

De Bekkers van Roggel 

Tegenwoordig gaan wij zelf naar de bakker. Maar dat was vorige eeuw wel anders. Toen kwam de bakker gewoon langs de deur. Net zoals de kaasboer en de drankboer .

Roggel kende vele bakkers, die vaak in houtgestookte ovens lekkernijen maakten.

Vind deze plaquette in Google maps

De Sjansemaeker 

Ooit trokken roverbendes door het ganse land. Steden verdedigden zich met stadsmuren. Kleine dorpen bouwden in de 16e eeuw een Schans. Een soort verstoppertjes-bos aan de rand van het dorp. Maar ook bakovens werden gestookt met Sjansen. Niet geheel toevallig heet Roggel tijdens Carnaval ‘t Sjansemaekers-riek!

Vind deze plaquette in Google maps

De Sint Petruskerk 

De Sint Petruskerk is gebouwd in 1447. De toren heeft een onderbouw van Mergelsteen. Dat is vreemd, omdat Mergel alleen in Zuid Limburg voorkomen en vanwege het verre transport een dure bouwstof was. Aan de zuidzijde bij de toren staat een Maalkruis op de muur. Meerdere malen is de kerk gerestaureerd!

Vind deze plaquette in Google maps

Grandprix van Roggel 

In 2011 werd Roggel omgebouwd tot een heus Formule 1 circuit. Niemand minder dan wereldkampioen Jenson Button kwam in zijn Formule1 wagen racen tegen de snelste man uit het dorp. Roggel won uiteraard. Waarom Vodafone juist Roggel uitkoos voor deze grootse marketingstunt is een leuk verhaal!

Vind deze plaquette in Google maps

Koopzondag een Roggelse uitvinding? 

Familiebedrijven zijn er gelukkig nog volop in Roggel. De tradities zijn goed bewaard gebleven en het ondernemerschap blijkt met de paplepel ingegoten te worden. Service is belangrijk. Wist u dat de koopzondag lang geleden door een slimme Roggelse ondernemer is bedacht?

Vind deze plaquette in Google maps

Waem is .... de dokter ? 

In een klein dorp is een arts erg belangrijk. De eerste ‘arts van Roggel’ was de vroedvrouw. Daarna kwam er ‘n wijkverpleegster in het Groene kruis gebouw. Pas vanaf medio 20e eeuw kreeg Roggel een eigen huisarts. Stuk voor stuk toegewijde personen. Een van hen schreeuwde tijdens het spreekuur steevast: “WAEM IS?”

Vind deze plaquette in Google maps

De Molenmaker 

Molens zijn een begrip in Nederland en zeker ook in Roggel. Op ’t Nijken staat een windmolen die bezocht kan worden, en in ’t Leudal staat de beroemde Leumolen. Maar in ‘t dorp zelf stonden ook molens. Ondernemerschap en vakmanschap was nodig om molens te kunnen maken. Seebaas , de Molenmaker, ‘snapte’ hoe dat moest!

Vind deze plaquette in Google maps

"Roggel Leef" 

Ieder dorp heeft zijn eigen lied.

“Roggel Leef Klein Aardig Dörpke” is een lied dat alle inwoners kunnen meezingen.

De oorspronkelijke melodie is zeer gemoedelijk, maar ook de Sjofele Types-versie klinkt heel goed in de oren!

Vind deze plaquette in Google maps