Voorbereiding 

 

Activeer GPS-en Internetverbinding

 

Iphone / Ipad:

DOWNLOAD AR MEDIA APP

 

Android:

DOWNLOAD AR MEDIA APP

 

DOWNLOAD ANTWOORDFORMULIER

Het Waterkunstwerk in HartjeRoggel : de Köls ! 

De Ondernemersvereniging wilde een nieuw Kodakmomentje in Roggel. Iets dat mensen doet verwonderen en even doet stoppen. Iets waar je je van afvraagt hoe zoiets werkt. Iets dat kinderen plezier brengt. Iets waarvan je graag een foto maakt. Iets waar Roggel trots op kan zijn! Geen standaard waterkunstwerk. Maar iets unieks!

 

Op 8 mei 2016 werd de "Köls' officieel in werking gezet. Een massieve, granieten bol van bijna 2000 kilo. Een soort knikker die drijft op water. Gewoon water.

 

Dennis Kierkels zag tijdens een studiereis vanuit de Leistert deze "drievendje Köls" en wist meteen dat dit de kers op de taart moest zijn van HartjeRoggel. De gemeente Leudal heeft de opbrengsten vanuit de Toeristenbelasting (vooral afkomstig van de Leistert) ingezet om deze "Köls" te laten draaien. Ook regionale middelen (Provincie Limburg) De Ondernemersvereniging Roggel en ook de Rabobank Peel, Maas en Leudal, de firma Speessen en Hans Neelen Hoveniers hebben financieel bijgedragen aan dit kunstwerk.

Het Gedicht:

 

De Stadsdichter van Leudal, Frits Criens, heeft een bijzonder mooi gedicht gemaakt dat op de Köls is gegraveerd. De uitleg van het gedicht is als volgt:

 

Licht en sterk als water

.. verwijst naar Roggel dat sterk en vitaal is als water en toch boven blijft drijven, net als de granieten bol.

 

Vuur voor groot en klein

.. verwijst naar het elan, de brandende geest van het enthousiasme die Roggel in zijn bewoners wakker houdt.

 

Zon van Limburgs Leudal

.. verwijst naar de speciale plaats en functie van Roggel en de Leistert in Leudal en Limburg.

 

Kurk en anker, nu en later

.. verwijst naar de bijzondere plaats die Roggel en de Leistert voor zijn inwoners is: de kurk waarop je kunt drijven en het anker waarmee je kunt aanleggen en waar je je ook veilig door voelt.

 

Dat moet wel Roggel zijn

.. is dan de conclusie: er is maar een plaats die al deze kwaliteiten in zich bergt: Roggel.

 

Op Social Media werd lang gezocht naar een Naam voor dit Kunstwerk. Uiteindelijk werd het "de Köls", verwijzend naar het Roggelse woord voor "knikker, van het spelletje knikkeren.... Een spelletje dat vele jongeren op straat spelen.

 

Frans Mennen, fervent twitter gebruiker, verzon deze naam!